Nilský Kříž - Anch

Nilský Kříž - Anch

Jeden z hlavních symbolů prastarého Egypta. Hieroglyf - Anch. Čili Nilský kříž. Významný, silný energetický zářič. Symbol života pozemského a věčného.

Nejrozšířenější symbol jenž můžeme vidět téměř na všech Egyptských starověkých archeologických artefaktech, malbách, reliéfech.

Anch - Nilský Kříž

Nejznámější a jeden z nejrozšířenějších prastarých egyptský symbolů. Můžeme ho vidět jako reliéf, malbu na stěnách starověkých staveb, pyramidách. Nejrůznějších artefaktech a archeologických vykopávkách. Jsou jím zdobený sarkofágy Faraónu a dalších vládců Egypta

Objevují se přímo v rukou bohů, faraónů, kněží. Rovněž je lze vidět v nejrůznějších archeologických nálezech ( amulety, šperky ).

                                                                Na fotografii je zobrazen originální archeologický  nález. Který je umístěn v ,, Metropolitan Museum of Art

      dochovaný nález Nilského kříže, zdroj Wikipdia

Symbolizuje život ve spojení pozemského i věčného, nesmrtelnosti . Přisuzuji se mu magické vlastnosti. Rovněž ho řadíme mezi silné a významné energetické zářiče

 

Jeho význam je bohatý a zahrnuje několik různých aspektů:

  • Symbol života: Anch je často interpretován jako symbol života a věčného životního cyklu. Jeho tvar připomíná smyčku, která symbolizuje nekonečnost a trvání.
  • Symbol spojení:  může také reprezentovat spojení mezi nebesy, zemí a podsvětím, čímž symbolizuje harmonii a rovnováhu v egyptské kosmologii.
  • Symbol božstva: Někdy je spojován s božstvím, zejména s bohyní Isidou, která byla matkou, ochránkyní rodiny a symbolizovala plodnost, léčení a ochranu.
  • Symbol moci a autority: Anch byl často zobrazen v rukou bohů a faraonů, což naznačuje jeho spojení s mocí a autoritou.
  • Symbol smrti a posmrtného života: V některých kontextech je Nilský kříž také spojován se smrtí a posmrtným životem. Měl chránit zemřelé v jejich cestě do posmrtného života a zajistit jim věčnou existenci. Byl vnímán jako klíč, který otevírá bránu do posmrtného života a umožňuje duši zemřelého dosáhnout blaženosti.
  • Světlo a tma: Tvar symbolu  lze interpretovat jako spojení protikladných sil, jako je světlo a tma, muž a žena, nebo dobro a zlo. Voda a vzduch: Existuje i interpretace anchu jako symbolu živlů vody a vzduchu. Smyčka v horní části by pak představovala vodu a spodní část kříže vzduch.
  • Další významy: Anch byl také používán jako symbol ochrany, zdraví, moudrosti a stability. Byl nošen jako amulet a používán v náboženských rituálech.

 

 

Tvar kříže je hieroglyf vyjadřující spojení života. Je známo několik významu tvaru tohoto symbolu.

Horní kružnice zobrazuje tvar slunce na horizontu oblohy ( horizontální rameno kříže ). Svislá ramena kříže spojují zemi s nekonečným vesmírem.

Jiný výklad tvaru symbolu. Vyjadřuje stojící člověka, jenž má obě ruce rozpažené.  Může jít také o znak ukřižování.

Oválná smyčka symbolizuje ženskou pasivitu a receptivitu, zatímco spodní část kříže symbolizuje mužskou aktivitu a sílu.

Tvar symbolu se skládá z oválné smyčky na vrcholu kříže, která představuje dělohu, a spodní části kříže, která symbolizuje mužský pohlavní orgán. Tyto dva prvky dohromady představují spojení muže a ženy a zrození života.

 

Egypťané věřili, že posmrtný život je stejně smysluplný jako ten současný a Anch poskytuje klíč k branám smrti a tomu, co leží za nimi.

Z tohoto důvodu figuruje kříž tak výrazně na malbách a nápisech na hrobech. Božstva, jako je Anubis nebo Isis, jsou často vidět, jak v posmrtném životě umísťují Anch na rty duše, aby ji oživili a otevřeli duši posmrtnému životu. Bohyně Ma'at je často zobrazována, jak drží Nilský kříž v každé ruce. Díky spojení Anch s posmrtným životem a bohy se stal prominentním symbolem na rakvích, na amuletech umístěných v hrobce a na sarkofágech.

Mnoho egyptských bohů je zobrazeno, jak drží Nilský kříž.

 

 

V době Staré říše (asi 2613 - 2181 př. nl) byl dobře zaveden jako mocný symbol věčného života. Mrtví byli označováni jako (mající život/žijící) a rakve a sarkofágy, pravidelně zdobené symbolem, byli známí jako neb-ankh (vlastnící život). Během Říše středu (2040-1782 př.nl) se slovo nch  používalo pro zrcadla a bylo vytvořeno množství ručních zrcadel ve tvaru ankh, nejznámější bytost nalezená v hrobce Tutanchamona .

Asociace ankh se zrcadlem nebyla náhodná. Egypťané věřili, že posmrtný život je zrcadlovým obrazem života na Zemi a zrcadla se domnívali, že obsahují magické vlastnosti. Během Festivalu luceren pro bohyni Neith (další božstvo viděné s ankh) celý starověký Egypt pálil přes noc olejové lampy, aby odrážely hvězdy na obloze a vytvořily zrcadlový obraz nebes na zemi. Bylo to uděláno, aby se pomohlo rozdělit závoj mezi živými a mrtvými, aby bylo možné mluvit s těmi přáteli a milovanými, kteří odešli do ráje v Rákosovém poli . Zrcadla byla často používána pro účely věštění od Říše středu dále.

Anch zůstal oblíbeným symbolem, přestože Achnatonova vláda byla opovrhována a Tutanchamonův nástupce Horemheb (1320 - 1292 př. n. l.) se ze všech sil snažil vymazat všechny důkazy o amarnské době z egyptské kultury a historie. Největší vládce Nové říše, Ramesse II. (r. 1279 – 1213 př. n. l.) používal Anch pravidelně ve svých nápisech a pokračoval v používání po zbytek egyptské historie.

 

Význam amuletu Anch v praxi:

  • Ochrana: Amulet byl nošen jako ochrana před zlými duchy a nemocemi.
  • Zdraví: Věřilo se, že amulet anch podporuje zdraví a vitalitu.
  • Věčnost: Symbol byl používán v pohřebních rituálech a symbolizoval věčný život po smrti.
  • Moudrost: Amulet byl spojován s bohem Thotem, patronem moudrosti a magie.
  • Síla: Symbol představoval sílu a moc faraonů.

 

Spisovatelka Margaret Rogersová :


Citace :   ,,Amulety nazývané wedjau byly vyrobeny z kovu , dřeva, fajánse , terakoty nebo kamene a věřilo se, že obsahují magické síly, poskytující svému nositeli nadpřirozené výhody a kouzla. Potenciální síla amuletu byla určena materiálem, barvou, tvarem nebo kouzlem původu. Žijící Egypťané nosili amulety jako přívěsky a zesnulí měli amulety umístěny ve svých plátěných obalech ve svých rakvích. Různé styly amuletů byly použity v různých dobách a pro různé účely. Některé byly vytesány jako posvátné symboly, aby upoutaly pozornost konkrétního božstva a zajistily tak boží přímluvu a zásah ve prospěch nositele "


Amulet v dnešní době:

 je stále populární jako symbol života a věčnosti. Nosí ho lidé různých kultur a náboženství, kteří věří v jeho ochrannou a posilující moc.

Energetický zářič:

Někteří věří, že amulet má silné energetické vlastnosti a může sloužit jako energetický zářič. Věřilo se, že Anch:

Harmonizuje auru.
Zvyšuje životní sílu.
Podporuje duchovní růst.
Chrání před negativní energií.

 

V našem eshopu nabízíme Nilské kříže  v podobě přívěsku - amuletu.

Nebo také jako závěsné artefakty určené k pověšení na stěnu. Čím větší provedení Nilského kříže tím silnější je energetické záření. Tyto artefakty vyrábíme. Klasický k zavěšení nebo postavení.  Případně umíme tento symbol vygravírovat na nejrůznější materiály. 


Ať už věříte v energetické vlastnosti amuletu  nebo ne, je to bezpochyby krásný a symbolický předmět s bohatou historií.

 

 

 

 

Odeslat článek známému   Vytisknout